Закусваме редовно - намаляваме риска от диабет

За ползите от редовната закуска...
9 окт 2012 19:58,
8
Закусваме редовно - намаляваме риска от диабет
източник: Reuters

Закуската е най-важното хранене за деня и не бива да се пренебрегва и пропуска. Тя е важна за зареждането на организма с хранителни вещества и енергия за целия ден.

 
Според диетолозите, балансираният режим трябва да включва от 3 до 5 хранения на ден, като първото от тях задължително е закуската. Тя трябва да доставя на организма около 25% от дневния прием на енергия и над 20% от дневната препоръчителна доза пълнозърнести култури.
 
Проучване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, установява, че редовната закуска намалява и риска от диабет тип 2.
 
В проучването взимат участие мъже, които нямат навика да закусват. Резултатите показват, че при тях рискът от развитието на диабет тип 2 е 21% по-голям.
 
Храната която консумираме на закуска е също толкова важна като самото сутрешно хранене, обясняват специалисти.
 
Според друго проучване консумацията на въглехидрати със сутрешното хранене намалява риска от високи нива на глюкоза в кръвта.
 
Това не се отнася за простите въглехидрати, като рафинираната захар и скорбяла, които при повишена консумация увеличават нивата на кръвната захар, а за сложните, които изграждат пълнозърнестите продукти, хляб, ориз, макаронени изделия, плодове, зеленчуци и бобови растения.
 
Освен на сложни въглехидрати, закуската трябва да е богата и на мазнини и протеини. Тази комбинация е изключително полезна за емоционалното и здравословно състояние за целия ден и за по-дълъг период от време.
 
Предпочитаната закуска за българина продължава да включва тестени изделия. От национално социологическо проучване, проведено през 2011 г., става ясно, че 76% избират за сутрешно хранене баница, кроасан, тутманик, сандвичи и др. Едва 6% от анкетираните хапват плодове и 9% избират пълнозърнести продукти за старт на деня.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
0
 
! Отговори
Ковачев преди 11 години
Пълни глупости. Почти никога не закусвам. Пресни плодове и билков чай/вода до обяд, предимно зеленчукова салата за обяд, основно хранене в 17 часа. Само пълнозърнест хляб.Това е истината в общи линии.
7
0
 
1
 
! Отговори
Даола преди 11 години
Едно варено яйце, препечена филийка с масло Мегле и чубрица и малко сирене Роса или Сердика от мандра Рилци- Добрич, задължително едно рядко нескафе с много малко захар и една сметанка. Това ям може би от три години - вкусно и мисля здравословно.Може една ябълка накрая или друг плод през лятото: вишни, ягоди, малини, пъпеш, кайсии, праскови.Следващо ядене 17- 18 часа - нещо като ранна вечеря.Непременно киселно мляко Елена 2 %.Не е подфодящо за млади хора, те трябва да се хранят 3 пъти на ден
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хора, отдавна се отказах от всякакви к**ешки за закъска. Корнфлейкс, всякакви рапонджита...Това можете да го разкажете на блондинки (ама истински, не менте), та да се вържете някъде.Нали се сещате, че истината не е там? Ще се радвам на ВСЯКАКВИ мнения. В момента се забавлявам ТУК!
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе филията с мас му е майката. Не Ви ли са учили. После за обед картофи. Може без вечеря за да е още по здравословно.
4
0
 
2
 
! Отговори
лайди гаргара преди 11 години
До Анонимен всичко зависи от това кога с ставаш и закусваш
3
0
 
1
 
! Отговори
д-р емилов преди 11 години
закусвам "храна за кокошки" или казано нa булгарски -корнфлейкс или заместен с oatmeal заедно с другите екстри сокчета морковчета.това е основата за сутрешен нутришън
2
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
стига сте лъгали, хората за да ядат сутрин, трябва да има храна, тоест да се набавя през нощта, е няма такъв филм, вижте как живеят племената в екваториална африка, и ще видите как са живяли стотици хиляди години хората, ниокй нормален не яде сутрин и после да спи цял ден, защото кръвта се концентрира в стомашно-чревния тракт, къде ги измислихте това 5 пъти ядене, ние да не сме преживни животни с 4 търбуха, че да ядем цял ден, и още 100 неща могат да се напишат, хел пък зърнени храни - пилешка х
1
9
 
9
 
! Отговори
Човекът Долар преди 11 години
Аз работя на Wall Street и често закусвам в градината на Four Seasons където шефът ми е личен приятел.Sent from my iTable