Стволови клетки помагат при лечение на диабет тип 1
Стволови клетки помагат при лечение
на диабет тип 1

Специалисти от университета на Сау Паулу, Бразилия, са използвали собствени стволови клетки на пациенти при лечение на диабет тип 1, известен като инсулинозависим, съобщават Ройтерс и Би Би Си.
   
Диабет тип 1 се причинява от имунната система на пациента, която унищожава произвеждащите инсулин клетки в панкреаса. В хода на изследването си специалистите предписали на 15 млади пациенти с наскоро поставена диагноза мощни имунопотискащи лекарства, за да попречат на по-нататъшното разрушаване на панкреатични клетки. След това на изследваните лица било направено преливане на стволови клетки, взети от собствената им кръв.
   
Някои от пациентите реагирали по-бързо на лечението от други. Трайността на ефекта също била различна. Един от участниците в проучването успял да издържи без инсулинови инжекции цели 35 месеца, а четирима други - 21 месеца.
   
Резултатите от предишни изследвания показват, че терапията със стволови клетки може да даде обещаващи резултати за лечението на диабет тип 1. Бразилските специалисти обаче подчертават, че тяхното изследване е малко и данните от него не са окончателни.