Университетът в Минесота е започнал Фаза-2 клинично проучване със стволови клетки, насочено към разработването на алтернативни методи за лечение на диабета.

Съобщава се, че проучването, ръководено от Проф. Brandon Nathan (на снимката)  от Катедрата по ендокринология на университета е в самото начало.

Екипът е на етап подбор на участници, като необходимо условие за това е - те да са с диагноза  диабет тип-1.

Захарният диабет тип-1 е автоимунно заболяване, при което имунната система произвежда специфични белтъчни молекули, наречени «автоантитела», които унищожават клетките на задстомашната жлеза,  произвеждащи хормона инсулин.

Унищожаването на бета-клетките води до липса на инсулин в кръвта и нарушен контрол на кръвната захар.
Значимостта на този нов клиничен опит се изразява в това, че учените са се насочили към използването на мезенхимни стволови клетки за нуждите на пациенти с диабет тип-1.

Мезенхимните стволови клетки са определен тип стволови клетки, които се получават от различни видове тъкан.
Данни от предходни проучвания са показали, че стволовите клетки са в състояние да регенерират увредената тъкан.

Проф.Натан(Nathan) също се надява, че те ще могат да обновяват и възстановят увредените клетки, които произвеждат инсулин в панкреаса.

 «Идеята е, че мезенхимните стволови клетки имат много полезни свойства, а съществуват и много описани случаи за възможностите им», разказва той.

Стив Хигел (Steve Hegele) е бил на 36 години, когато са му поставили диагноза диабет тип-1.
Сега вече 42 годишен той се е съгласил да участва в друго, генетично изследване на университета.

Приел е учените да вземат кръвни проби от него, съпругата  и дъщеря му, с цел да получи повече информация за същността на заболяването и най-вече да разбере как да се справи с него.

Според американската Асоциация на лицата с диабет, повече от 23 милиона хора в Америка страдат от заболяването.
Това е петата по честота болест с висока смъртност в Съединените щати, като 8% от населението е засегнато от нея.

Хигел смята, че всяко изследване за диабета е стъпка в правилната посока и изразява нетърпението си да бъде част от лицата, взели участие в проучването на болестта.

Тереза Олбрайт-Фишер (Theresa Albright-Fischere), координатор на проучването, е изказала надежда, че скоро то ще започне.

«Съществува информация, според която тъканните клетки могат да се променят в кръвни клетки, което прави възможно автоимунните процеси да не бъдат толкова агресивни», споделя тя.
На това се гради и хипотезата на Nathan.

 «Тя е продължение на предходни клинични експерименти, провеждани върху модели от мишки с диабет», казва той.
«Върху тях са тествани и много лекарства, които дават обещаващи резултати, но те не са изпитвани върху хора, което означава, че със сигурност нищо не е доказано», твърди ученият.

Въпреки това той възлага големи надежди, че проучването ще проработи и ще бъде в ползва на милиони хора по света. Все повече усилия са насочени в тази посока.
Преди време беше съобщено, че и датският производител на лекарства Novo Nordisk разширява дейността си, с акцент върху стволово-клетъчните технологии в търсене на лек за диабета.

14-ти ноември е световен ден за борба с болестта.
По данни на българското Дружество по ендокринология в България разпространението на захарен диабет добива застрашителни размери- от 2% от населението за 1977 година до 8,3% през 2006 година или около 512000 болни. Около 40% не знаят за заболяването си, а други 10,3% или около 635000 души са в състояние, наречено «преддиабет».

Предизвикателство пред съвременната наука е да намери лечение за всички тях.

За повече информация относно стволовите клетки можете да позвъните на тел.02/989 44 00 или на www.cryo-save.com