Хро­нич­ни­ят пан­к­ре­а­тит (хро­нич­но въз­па­ле­ние на зад­с­то­маш­на­та жле­за) за­е­ма тре­то мяс­то сред всич­ки за­бо­ля­ва­ния на сто­маш­но-чрев­ния тракт. Той про­ти­ча със смя­на на пе­ри­о­ди­те на обос­т­ря­не и ре­ми­сия.
След упо­тре­ба на оби­лна маз­на, пър­же­на или пу­ше­на хра­на, чес­то се появ­яват бол­ка под лъ­жич­ка­та, га­де­не, ки­се­ли­ни, ме­тео­ри­зъм. Въз­мож­ни са оби­лни пан­креа­тич­ни из­праж­не­ния (с кап­ки маз­ни­на), чес­то във вид на диа­рия. Всич­ко то­ва са сим­пто­ми на хро­ни­чен пан­креа­тит.

Ос­вен за­бо­ля­ва­ния на сто­маш­но-чрев­ния тракт мо­гат да го пре­диз­ви­кат още:

- дъл­го­то гла­ду­ва­не;
- упот­ре­ба­та на не­­ка­чес­т­ве­ни про­дук­ти и ал­ко­хол;
- на­пит­ки от ти­па фан­та и ко­ла;
- алер­гич­ни ре­ак­ции;
- въз­дей­с­т­вие на ток­сич­ни ве­щес­т­ва (в то­ва чис­ло упот­ре­ба­та на ле­кар­с­т­ва).

Панкреатитът може да се про­во­ки­ра и от нап­рег­на­та фи­зи­чес­ка ра­бо­та, въл­не­ния. Нема­ло­важ­на и е ро­ля­та на нас­лед­с­т­ве­ния фак­тор.
Тъй ка­то хро­нич­ни­ят пан­к­ре­а­тит е мно­го­сим­п­том­но за­бо­ля­ва­не и при раз­лич­ни­те хо­ра мо­гат да пре­об­ла­да­ват ед­ни или дру­ги сим­п­то­ми, то и ле­че­ни­е­то тряб­ва да бъ­де стро­го ин­ди­ви­ду­ал­но.

Ог­ром­но зна­че­ние има хра­не­не­то


За ус­пеш­но­то ле­че­ние на хро­нич­ния пан­к­ре­а­тит тряб­ва да се спаз­ва ди­е­та. Же­ла­тел­но е су­пи­те да бъ­дат ве­ге­та­ри­ан­с­ки. В ме­ню­то се включ­ват ка­ши, ма­ка­ро­не­ни из­де­лия, пло­до­ве, зе­лен­чу­ци, те­леш­ки кол­бас, ва­ре­но ме­со, пе­че­на ри­ба, мек каш­ка­вал, пряс­на из­ва­ра, ръ­жен хляб. Сме­та­на­та се при­ба­вя към су­пи и са­ла­ти. Сол - не по­ве­че от 6 г за де­но­но­щие.
Из­к­люч­ват се лю­ти­ви, пу­ше­ни и кон­сер­ви­ра­ни про­дук­ти, маз­ни­ни в чист вид, тлъс­ти мес­ни и риб­ни бул­ьо­ни, шо­ко­лад, сла­до­лед, ка­као, ал­ко­хол, би­ра, то­ник, из­де­лия с мая, гъ­би; от пло­до­ве­те - ки­се­ли­те сор­то­ве ябъл­ки, виш­на, бо­ро­вин­ка, ки­се­ли пло­до­ви со­ко­ве; от зе­лен­чу­ци­те - ря­па, грах, ла­пад.
Ре­жим на хра­не­не - на мал­ки пор­ции, 5-6 пъ­ти днев­но с ус­ло­вие за бав­но и про­дъл­жи­тел­но сдъв­к­ва­не на хра­на­та. Тряб­ва да се яде по ед­но и съ­що вре­ме - ор­га­низ­мът “за­пом­ня” пе­ри­о­дич­ност­та на при­е­ма­не на хра­на.
Хра­на­та не тряб­ва да бъ­де ни­то мно­го сту­де­на, ни­то го­ре­ща, за да не драз­ни сто­ма­ха, тъй ка­то той ак­ти­ви­ра ра­бо­та­та на зад­с­то­маш­на­та жле­за. Тя се при­гот­вя на па­ра или за­пе­че­на.
Ле­кар­с­т­ва­та, как­то и хра­ни­тел­ни­те до­бав­ки, не­об­хо­ди­ми за ле­че­ни­е­то на хро­нич­ния пан­к­ре­а­тит, се наз­на­ча­ват са­мо от ле­кар. До­ри по по­вод на при­ем на фер­мен­т­ни пре­па­ра­ти, ка­то ме­зим (кой­то, как­то каз­ва рек­ла­ма­та, “за сто­ма­ха е не­за­ме­ним”) или фес­тал, е же­ла­тел­на пред­ва­ри­тел­на кон­сул­та­ция с ле­кар.
Доб­ро дей­с­т­вие при ле­че­ни­е­то на хро­нич­ния пан­к­ре­а­тит има фи­то­те­ра­пи­я­та, но тук е важ­но да бъ­дем мно­го вни­ма­тел­ни. До­ри при на­мек за обос­т­ря­не вед­на­га се из­к­люч­ват жлъ­че­гон­ни­те бил­ки, тъй ка­то из­ли­шъ­кът на жлъ­чен сок, по­пад­нал в два­на­де­се­топ­ръс­т­ни­ка, ще сти­му­ли­ра дей­ност­та на зад­с­то­маш­на­та жле­за, а на нея й е не­об­хо­дим по­кой.

Про­ти­во­по­ка­за­ни са:

- глу­хар­че, вра­ти­га;
- жълт кан­та­ри­он;
- че­рен оман;
- пе­лин;
- змий­с­ко мля­ко;
- хмел и пол­с­ки хвощ.

По­лез­ни са:

-
без­с­мър­т­ни­че, лай­ка, коп­ри­ва, не­вен, ца­ре­вич­ни бли­зал­ца, ри­ган и дру­ги, от пло­до­ве­те: шип­ка, ки­сел трън, бо­ро­вин­ки, ка­сис, гор­с­ки яго­ди, гроз­де и т.н.

Кла­си­чес­ки бил­ко­ви сме­си за ле­че­ние на хро­ни­чен пан­к­ре­а­тит:
- 2 час­ти без­с­мър­т­ни­че, по 1 част рав­нец, мен­та и пло­до­ве ко­ри­ан­дър;
- 5 час­ти шип­ко­ви пло­до­ве, по 2 час­ти жълт кан­та­ри­он, ца­ре­вич­ни бли­зал­ца и 3 час­ти три­лис­т­ник.

КАК СЕ ПРИГОТВЯ НАСТОЙКА?

За при­гот­вя­не на нас­той­ка сме­ле­те ед­на от горните смеси в ка­фе­ме­лач­ка, след то­ва за­лей­те - ч.л. прах с ча­ша вря­ла во­да и ос­та­ве­те под ка­пак за 15 ми­ну­ти. Пий­те нас­той­ка­та топ­ла по 1/3 ча­ша 3 пъ­ти на ден.
Ос­вен по­со­че­ни­те сме­си мо­гат да се из­пол­з­ват и ня­кои дру­ги. Обик­но­ве­но те се при­гот­вят ин­ди­ви­ду­ал­ни. На­чи­нът на при­гот­вя­не и при­е­ма­не е съ­щи­ят.
Бол­ко­ус­по­ко­я­ва­ща смес: по 3 час­ти чуб­ри­ца, цве­то­ве от лай­ка, не­вен, по 2 час­ти ца­ре­вич­ни бли­зал­ца, пло­до­ве, ко­ри­ан­дър и шип­ки.
Ако ко­ре­мът е по­дут и кър­ко­ри: по 3 час­ти ри­ган, лай­ка, по 2 час­ти се­ме­на от ко­пър и ко­ре­ни от ва­ле­ри­а­на.
За под­дър­жа­не на не­об­хо­ди­мо­то ни­во на за­хар в кръв­та: по 3 час­ти цве­то­ве от ци­ко­рия и бо­бо­ви че­руп­ки, 1 част жи­вов­лек; или по 3 час­ти лис­та от гор­с­ка яго­да, ка­сис, сла­ма от не­уз­рял овес и по 2 час­ти ко­ре­ни от ре­пей и пло­до­ве от глог.
Ви­та­мин­ни сме­си, ща­дя­щи зад­с­то­маш­на­та жле­за: по 2 час­ти лис­та от чер­на бо­ро­вин­ка, лис­та от гор­с­ки яго­ди и къ­пи­ни, по 1 част коп­ри­ва и бо­ро­вин­ки. Смес­та мо­же да се със­та­ви и от шип­ки, ма­ли­ни, бо­ро­вин­ки и ря­би­на, взе­ти по рав­но.
Иму­нос­ти­му­ли­ра­ща смес: по 3 час­ти шип­ко­ви и гло­го­ви пло­до­ве, по 2 час­ти ехи­на­цея и ко­ре­ни от де­ви­сил, по 1 част се­ме­на от ки­тай­с­ки ли­мон­ник и ко­ре­ни от ро­зо­ва ро­ди­о­ла. (Вмес­то ли­мон­ник и ро­ди­о­ла, мо­гат да се из­пол­з­ват тех­ни­те ап­теч­ни нас­той­ки по 15 кап­ки.). Нас­той­ка­та се при­е­ма пре­ди яде­не, 2 пъ­ти на ден - сут­рин и ве­чер.

Вни­ма­ние!

Хо­ра­та, ко­и­то стра­дат от хи­пер­то­ния или на­ру­ше­ние на сър­деч­ния ри­тъм, мо­гат да при­е­мат та­зи смес са­мо след кон­сул­та­ция с ле­кар.
Доб­ро дей­с­т­вие вър­ху зад­с­то­маш­на­та жле­за има се­дем­д­нев­на­та нас­той­ка от ча­е­на гъ­ба. Тя се пие по 1/2 ча­ша пре­ди яде­не два пъ­ти днев­но в про­дъл­же­ние на ме­сец. Нас­той­ка­та се съ­че­та­ва доб­ре с ек­с­т­ракт от шип­ки, глог.
Доб­ро до­пъл­не­ние към ле­че­ни­е­то на хро­нич­ния пан­к­ре­а­тит са на­ту­рал­ни­те не­га­зи­ра­ни ми­не­рал­ни во­ди.