7. Какви са симптомите на менопаузата?

При всяка жена менопаузата протича по различен начин. Различна е и възрастта, при коята започва самата менопауза. Някои жени достигат до нея на 30 години, а други на 50. Обикновено и симптомите й са строго индивидуални. Може да изпитате разнообразни физически и емоционални промени като например:

  • Нередовна менструация. Менструалните ви цикли могат да спрат внезапно или постепенно, да стават по-оскъдни или по-обилни, след което да престанат напълно. Непредвидимостта на циклите ви може да е първия знак, че наближавате менопаузата.
  • Болки по време на полов акт. Причинява се от изтъняване на тъканите на влагалището и загуба на овлажняването му, което се дължи на намаленото ниво на естрогените. Може да изпитате парене и сърбежи, заедно с повишен риск от инфекции.
  • Горещи вълни. Дължат се спадането на нивото на естрогените и разширяването на кръвоносните съдове, водещо до повишаване на кожната температура. Изразяват се във внезапно зачервяване или затопляне на лицето, врата и горната част на гърба, които могат да причинят изпотяване. Горещите вълни обикновено траят няколко минути.
  • Нощни изпотявания. Често са последица от топлите вълни. Те могат да нарушат съня и да доведат до безсъние.
  • Емоционални промени. Изразяват се в увеличена нервност, тревожност и раздразнителност. Може да изпитвате колебания в настроението, да сте по-възбудени и по-склонни към емоционална подтиснатост.
  • Промяна във вида ви. Подкожната мазнина, която преди е била концентрирана около бедрата и ханша ви може след менопаузата да се отлага над кръста и в коремната област. Може да забележите загуба на пълнота в гърдите си, изтъняване на косата си и набръчкване на кожата.